5o anys


ELS origens

D. Luis Castellar y Dª Concha Cortina.
D. Luis Castellar y Dª Concha Cortina.

La Falla Poeta Alberola-Totana té el seu origen en la seua Falla Infantil, que es va plantar per primera vegada l’any 1961.

 

Els promotors d’aquesta idea van ser una parella, el matrimoni Castellar; format per D. Luis Castellar i Dª Concha Cortina. Per a tots els veïns del barri, el Sr. Luis i la Sra. Concha. Un matrimoni sense fills que, intentant que els xiquets del barri no hagueren d’eixir d’ell durant les festes falleres, van decidir plantar una falleta amb l’ajuda dels xiquets i alguns pares que s’afegiren al gran esforç que s’havien proposat realitzar.

 

Com que la comissió infantil va créixer, el Sr. Luis tingué que demanar protecció oficial a una altra falla gran, ja que Junta Central Fallera no li deixava fer-la no més a ell. I amb l’ajuda i protecció de les Falles Cartagena-S. Ferrandis Luna i Pérez Galdós va aconseguir mantenir la falleta. Uns anys més tard se li van unir uns pares de xiquets, els quals van ajudar d’acord amb les seues possibilitats.

 

Transcorreguts uns anys, es va formar la primera comissió major.

 

primera dècada. 1973-1982

Va ser el mes d'abril de 1972, quan es posa en marxa la maquinaria de la Falla Poeta Alberola – Totana – Cartagena i Adjacents amb el cens faller no 231 de Junta Central Fallera, plantant-se en març de 1973 la falla gran que seria l’orgull d’aquest matrimoni i en la qual van estar fins al final de les seues vides.

La resposta del barri a aquesta iniciativa va ser d'excel·lent, com sempre ha sigut durant aquests 50 anys d'existència, podent d’aquesta manera comptar amb un més que destacat cens faller compost per 62 fallers i 30 falleres a la comissió major i 126 fallers i 116 falleres a la comissió infantil. Un cens de 374 fallers és una xifra envejable per al nostre primer any d'existència i és un orgull per a nosaltres continuar comptant amb membres d'aquesta comissió fundadora i una satisfacció poder comprovar l'herència transmesa d’afecte al nostre barri, de fallerio i valencianía, en gaudir amb terceres generacions d'aquesta primera comissió.

 

Durant aquest primer any no disposàvem d'un local per a fer les reunions, sent el nostre punt de referència la casa del senyor Luis, aconseguint un baix al costat de la seua casa per a tal fi. Va ser l'any 1974 quan, després d'un debut més que digne, vam poder comptar amb el nostre primer casal situat al carrer Julián Peña, 9. Aquest era una casa de dues altures, de les moltes que existien en el barri per aquelles dates, amb un corral habilitat que ens servia de punt de reunió.

 

En aquests primers anys es tractava de localitzar algun local per a poder ajuntar-nos en la setmana fallera, resultant una miqueta curiós hui dia la disponibilitat que vam tindre de l'enorme magatzem de fustes que existia en els actuals números 22 i 22D de Poeta Alberola, 19 i 19D de Salvador Ferrandis Luna. Va ser en l'exercici 1976-1977 quan es va fer el primer trasllat de casal al carrer Poeta Alberola, un xicotet baix del número 12. Com que no teníem carpa, llogàvem els baixos del 14 del mateix carrer per a reunir-nos i organitzar els actes de les setmanes falleres.

 

Com a curiositat, indicar la repetició de president infantil durant els 7 primers anys, que van alternar en la presidència Manuel Giraldós Martínez els quatre primers anys i José Ramón Torres Cases els tres següents.

 

Molt orgullosos també hem de sentir-nos de les nostres dones i xiquetes components de la comissió, que durant tants anys han estat representant a la falla formant part de les Corts d'Honor de València i fins i tot com a Fallera Major de València.

 

No podem passar per alt les activitats culturals que es van iniciar en aquests anys, com van ser la creació del grup de Balls Regionals dirigit per la Sra. Pepita Moreno, la Rondalla dirigida pel Sr Julián Vara Rubio, el grup de teatre o el grup de play-backs que continua mantenint-se viu després dels inicis amb les imitacions de Teresa Rabal i Parchís.

 

Per a acabar aquest viatge als nostres inicis, volem destacar que el 6 de Març de 1982 i com a tancament de commemoració del nostre desè aniversari, es va fer lliurament a la nostra comissió de la Real Senyera, que des de llavors ens acompanya en tots els actes protocol·laris.

segona dècada. 1983-1992

Finalitzat el nostre 10é aniversari en 1982, any replet de celebracions i il·lusió, havíem de continuar construint falla sobre uns fonaments que havíem aconseguit consolidar en aquests deu anys de vida.

Com a curiositat recordem, que les dones de la nostra comissió van organitzar les “presentacions” dels presidents i la seua comissió masculina. En aquests actes gaudim de l'enginy i la gràcia amb el qual les dones van fer brollar els riures a tota la comissió.

 

Respecte al casal de la falla i després d'una època de canvis en el barri, el 28 de gener de 1984 aquesta comissió va poder celebrar la inauguració d'un nou casal situat al Carrer Totana número 12, un ampli casal amb un més que considerable escenari, que ens permetia la possibilitat de celebracions i gaudi de la setmana fallera sense la necessitat de buscar locals per a aquests actes.

 

Va ser un honor per a nosaltres rebre per a aquest esdeveniment a les nostres Falleres Majors de València 1984, Srta María Jose Ariza Tró i la xiqueta María Amparo Martín Moret , així com la presència del sacerdot de la nostra parròquia San Fernando Rey i amic de la nostra comissió, Don Joan Bautista Antón Alonso, que va beneir el nostre casal. Després de l'acte protocol·lari la comissió va oferir una àgape a tot el veïnat del nostre barri.

És en aquest mateix any,1984, quan la nostra falla infantil va perdre a la seua “mare”, la Sra. Concha dedicant-li la comissió uns versos dels que us reproduïm la primera estrofa:

“Ja no té mare ni pare ni mare

La Falla s ́ha quedat horfa

S ́ha mort la senyora Contxa

Que va ser qui la féu naixer....”

 

Va ser durant aquesta dècada quan comencem a recollir els fruits del temps i treball dedicat durant els primers deu anys en les nostres activitats socioculturals. És en 1986, quan el nostre grup de teatre, amb la representació de l'obra “Pimentó, Tomaca i Tonyina” escrita pel faller Emilio Cucarella, comença a fer-se un buit entre els grans d'aquesta activitat amb una espectacular actuació en el concurs de teatre de l'agrupació de falles de l'Olivereta.

 

L'any 1990, després d'haver aconseguit premis entre els primers llocs en el terreny teatral, aconseguim el primer premi a la millor actriu secundària en la fallera Cristina Beneyto Cortés, així com el 5 premi en obra curta.

 

Un any més tard, amb la il·lusió dels premis obtinguts en teatre, el nostre grup teatral ens sorprèn amb una nova obra “hi ha que saber pegar bacs” que obté el 4t premi de modalitat d'obra curta i el 1r premi d'escenografia en el concurs de Junta Central Fallera.

 

En el terreny de balls regionals agafen les regnes del grup Mariade Sapiña Navarro i Marisa Perales afrontant un repte difícil després del magnífic treball realitzat per la nostra benvolguda Pepita Moreno. Van demostrar estar a una gran altura amb les seues intervencions en la Presentació de les nostres Falleres Majors de 1987 al costat de les seues Corts d'Honor, en una abarrotada sala Xuquer, així com en la de la falla Rojas Clemente

 

En l’any es crea el grup de música valenciana “Els llansats” amb membres de la nostra comissió:

Sr. Julián Vara Rubio

Sr. Emilio Sánchez Carbonell

Sr. Salvador Soriano Casinos

Sra. Amparo Hurtado Llopis

Sr. Daniel Moyá Vila

Després de dos anys d'assajos i actuacions, en 1990 actuen en el Palau de la Música de València obrint la Mostra de Cultura Valenciana i Fallera, sentint-nos molt satisfets de la seua actuació.

 

La nostra trajectòria en la disciplina de play backs, no havia de ser menys, i és també en aquests anys quan comencem a aconseguir els primers premis, com així va ser amb l'actuació infantil en la modalitat d'individuals l'any 1990 on aconseguim el primer premi amb la inoblidable actuació en el concurs de JCF de les germanes Sandra i Nuria Climent Jordá, aconseguint també el primer accèssit amb l'actuació del grup de play-backs de majors en el citat concurs. Un any després, en 1991, vam obtindré el segon accèssit en aquesta mateixa modalitat. Aquest mateix any, el grup de play backs infantils, actua a la sala Xuquer amb motiu de l'elecció de la Cort d'Honor de la Fallera Major Infantil de València i en la presentació de la Falla Gravador Esteve- Cirilo Amorós. Sense cap dubte, la nostra comissió ja tenia un espai entre les grans de València en aquesta modalitat gràcies a la il·lusió i treball dels seus membres.

tercera dècada. 1993-2002

Comencem nova dècada seguint sota la presidència d'Aquilíno Broseta Aguado, càrrec que va mantindre al llarg de tot aquest període, barallant sense descans per mantindre en el més alt del món faller a aquesta comissió.

 

Ens estàvem acostumant i no podien faltar les nostres representants en les corts de les falleres majors de València, sent un orgull per a tots nosaltres posicionar-nos entre les comissions que més falleres ha aportat. En aquests anys les nostres representants van ser:

Cort de la Fallera Major Infantil de València:

-Any 1997: Gema Marín Royo

Cort Fallera Major de València:

-Any 2000 : Sonia Vara Benlloch

 

És en 1997, un any que sempre quedarà en la nostra memòria, un any redó per a la nostra comissió. Un 27 de novembre de 1996, a casa de la família Climent–Jordá abarrotada de familiars, fallers i amics, es rep la trucada de l’alcaldessa de València per a comunicar a la nostra fallera Sandra Climent Jordá la bona notícia d'haver sigut triada Fallera Major de València 1997.

 

Començàvem un any intens, ple de records i emocions, era moment de celebrar amb tot el veïnat el nostre 25 aniversari. Van ser moltes els actes que aqueix any vam poder celebrar, però esment especial per al record, va ser la possibilitat de poder reunir a quasi la totalitat de representants de quadre d'honor infantils i majors, en un abarrotat saló Quiquet, per a celebrar els nostres 25 anys d'existència, acompanyats per les Falleres Majors de València i les seues Corts d'Honor.

 

No podem oblidar, en el nostre periple de casals, que va ser en 1998, després de tancar l'exercici faller, quan gràcies a l'esforç d'aquesta comissió vam poder estrenar el que hui dia és el nostre casal, situat al Carrer Nicolás Estévanez 5 baix. Per a l'acte d'inauguració vam tindre el privilegi de comptar amb la visita de les nostres Falleres Majors de València 1998

 

En aquesta dècada, concretament en l'exercici 1993-94, comencem també una bonica relació amb la nostra Foguera germana del Barri Obrer d'Alacant, i que hui dia continuem mantenint viva, sent una satisfacció per a tots nosaltres poder acompanyar any rere any i gaudir amb la nostra germana foguera de cadascun dels seus actes més emblemàtics.

 

Durant aquests anys la nostra comissió va estar participant activament en diferents concursos i activitats mantenint viva la nostra cultura valenciana i fallera.

 

Dins d'aquestes activitats cal esmentar la realitzada pel nostre faller i amic Arturo Berenguer Marí durant la segona setmana cultural, sobre el gran artista faller D. Regino Más, omplint el nostre casal de fotografies, esbossos i articles sobre aquest mestre de les falles. El nostre amic i faller Pedro Gil Cabo, va preparar una exposició dels seus quadres sobre tauromàquia preparant una taula redona en la qual es va tractar la relació entre les falles i el món del bou en la qual vam poder comptar amb la presència del torero Sr. Vicente Ruiz “El Soro”

 

És l'any 2001 quan reprenem la nostra participació en el terreny dels concursos de playbacks de Junta Central Fallera i que després de diversos anys d'absència aconseguim un segon premi grupal i individual.

QUARTA DÈCADA. 2003-2012

Aquesta quarta dècada d'història de la nostra comissió fallera bé pot representar l’ esperit faller del qual tantes vegades parlem.

 

Durant aquests deu anys d'història, la nostra comissió ha presumit de constància, treball i il·lusió per mantindre il·luminada la flama que el matrimoni Castellar va encendre en el nostre barri.

 

La nostra comissió, presidida durant aquests deu anys per Aquilíno Broseta, iniciava una dècada amb una disminució del seu cens faller que unit a la crisi econòmica patida, va fer que l'enginy faller haguera de posar-se a funcionar més que mai.

 

A poc a poc es van anar reprenent activitats per a mantindre activa a la nostra joventut de llavors, part de la qual continuen hui dia treballant per a aquesta comissió.

 

La nostra comissió torna a apostar per l'activitat de de playbacks, que tants èxits i alegries ens va aportar en els seus orígens amb les seues actuacions en concursos i exaltacions, arrossegant a la gran majoria de la nostra joventut i representant-nos en els concursos tant de Junta Central Fallera com d'Agrupació igual que delectant-nos amb les seues finals de festa en proclamacions de les nostres Falleres Majors i les seues exaltacions. El nostre grup de playbacks va aconseguir diversos primers premis en els concursos de JCF.

 

Es forma també l'equip de futbet de la comissió, que a poc a poc van demostrar la capacitat d'unió, esforç i il·lusió que posseïa aquest grup de xavals en aconseguir la primera divisió del campionat de Junta Central Fallera.

 

S'aposta per la cultura amb la celebració de les setmanes culturals, en les quals es van comptar amb diferents exposicions, tertúlies, tallers, etc. S'aconsegueix durant diversos anys que se celebrara en el nostre casal el programa radiofònic de falles “Llum fallera” dirigit per José Villaverde.

 

Una altra de les activitats que va comptar amb un gran acolliment va ser la realització per part de la joventut de diferents campaments en localitats com Viver.

 

És l'any 2011, quan la nostra comissió infantil va celebrar els seus 50 anys d'existència. Per a aquesta celebració es va organitzar un acte commemoratiu el 13 de març de 2011 en la nostra carpa, acollint a gran part de les nostres falleres majors infantils.

 

Durant aquesta dècada es consolideu nostra en germanor amb la foguera del barri obrer d'Alacant. Sent hui dia una cita obligada amb la nostra foguera germana acudir als seus actes més significatius així com a gaudir al costat d'ells de la setmana de fogueres. On sempre hem sigut més que ben rebuts. Igual que aquesta comissió any rere any, se sent orgullosa de comptar amb els seus integrants en les nostres presentacions i setmana fallera.

Com a anecdòtic, contar que l'any 2009 i a causa de la pluja, ens vam veure obligats a realitzar la primera “Tombà” de la nostra falla. Per a la nostra desil·lusió ens vam veure obligats a reclamar la presència del cos de bombers perquè derrocara la nostra falla gran front l’amenaça d'ensulsiada i evitar desgràcies majors.

 

Referent a components de la cort d'honor de la Fallera Major de València, l'any 2004 tenim la satisfacció de comptar com a component de la CHFMV amb la senyoreta Débora Beltrán Jordá.

CINQUENA DÈCADA. 2013-2022

Entrem en l'última dècada d'existència de la nostra comissió. Una dècada en la qual Aquilíno, després de 29 anys de Presidència, és rellevat en el seu càrrec per Moisés E Climent, qui fins a aquest moment havia estat treballant per a aquesta comissió de la mà d'Aquilíno i que durant tres anys de presidència aconsegueix mantindre la falla a l'altura del llistó que recollia. Dos anys més de Presidència estan encapçalats en la figura de Juanfran Martinez , qui després de diversos anys de treball escrupolós i constant amb Aquilí i Moisés recull la Presidència per a continuar una etapa de transició necessària a causa de l'evolució de la nostra societat i les falles com a col·lectiu cultural. Per a l'exercici 20019-2020, després del comiat de Juanfran i amb la celebració del nostre 50 aniversari a la vista, aquesta comissió dona la seua confiança a Salvador Torres, qui decideix agafar la responsabilitat de seguir avant amb la presidència de la nostra comissió. Un faller fill de fundador i membre de la nostra falla des que va nàixer, que ha assumit càrrecs de responsabilitat en les directives de Pepe Tendero i d'Aquilíno Broseta.

 

Durant aquests 10 anys, cal ressaltar els conceptes de solidaritat, amistat i superació en els quals ha girat cada exercici faller.

 

En aquesta dècada es reprèn l'activitat de playbacks infantils, posant-nos a treballar amb un nodrit grup de xiquets del qual s'aconsegueix fer un grup inseparable i que ha dia de hui, alguns ja com a juvenils, comencen a saber el que és treballar per la falla. D'aquesta manera s'aconsegueix mantenir un equip jove que de continuïtat a aquests 50 anys d'història. Una activitat que ha permès mantindre units un nodrit grup de gent, des dels propis xiquets, pares i fallers, treballant en una activitat en la qual tothom coincidia “El premi és això de menys”. Indicar que ens sentim orgullosos dels premis obtinguts, del vostre treball i que hàgeu portat el nom d'aquesta falla pel cap alt lluny.

 

S'aconsegueix durant aquests anys arribar a muntar pesebres que són l'enveja de tots, gràcies un equip que any rere any ha sabut superar-se en els treballs realitzats i que han obtingut premis destacats en els concursos de la Junta Municipal de Proveïments, de l'Agrupació de Falles d’Olivereta i de Junta Central Fallera, tant en modalitat tradicional com en lliure.

No podem oblidar les accions solidàries que la nostra comissió ha vingut desenvolupant durant aquesta etapa. S'obri de nou una estreta relació amb l'associació de veïns de Nou Moles, amb la qual col·laborem tots els anys en la recollida de menjada roba i joguets que l'associació precisa. D'igual manera es procedeix amb altres associacions com és Ronald Macdonald o Altius.

 

En aquests 50 anys d'història, aquesta comissió sempre ha treballat per superar-se any tres any. És en aquesta dècada quan el concepte de superació destaca fins i tot més, s'inicia una època en la qual el canvi de presidència posava difícil superar l'aconseguit fins al moment, però s'aconsegueix que el nom de la nostra comissió estiga sempre present en la nostra societat i món faller a través de les nostres xarxes socials, amb la presència dels nostres quadres d'honor en els actes oficials , amb la participació de concursos de JCF i com no tornant a comptar amb representants de la nostra comissió com Sara Rivas Climent, cort d'honor de la Fallera Major Infantil de València, o com Carmen Martín Carbonell, Fallera Major de València.

 

Però és l'any 2020, quan a tothom faller i a la societat en general se'ns posa a prova per a superar una cosa a la qual no ens havíem enfrontat mai. Una pandèmia mundial “COVID-19” que un 10 de març ens obliga a plegar veles, recollir monuments, cancel·lar comandes, i suspendre les nostres festes josefinas. Tots els exercicis fallers són més o menys difícils de gestionar,. però era la primera vegada que ens havíem d'enfrontar a una pandèmia, no hi havia cap referent amb presidents o fallers que hagueren hagut de bregar amb una cosa així. Ens enfrontem a confinaments sense poder eixir de les nostres casa, incerteses , normes sanitàries, cessament de qualsevol activitat i relacions personals. És en aquest moment quan les tantes vegades esmentat “esperit faller” es fa present aconseguint mantindre el vaixell a flotació. Gràcies al desenvolupament de les nostres xarxes socials, podem celebrar les nostres primeres falles virtuals, mantindre reunions telemàtiques per a continuar prenent decisions per a poder continuar les nostres activitats en la mesura que siga possible.

 

I és gràcies a l’esperit faller que tots portem dins, la qual cosa ens ha permés continuar fins al dia de hui, i d'alguna manera veure'ns recompensats amb la possibilitat de celebrar el nostre 50 aniversari gaudint de la nostra fallera Carmen Martín Carbonell com a Fallera Major de València.

No podem tancar sense agrair i mantindre viu el record de totes aquelles persones que ens van deixar treballant fins a l'últim minut per a i per aquesta comissió.

 

GRÀCIES PER OBRIR, MANTINDRE I MILLORAR EL CAMÍ QUE ENS HA PORTAT A PODER CELEBRAR 50 ANYS D'HISTÒRIA. ESTIGUEU ON ESTIGUEU  SEGUR QUE HO CELEBRÀREU JUNTS.